Loading...

Zero waste productie

100% Bio

Stel je eigen pakket samen!

Boek een tour in de fabriek

Emissievrije productie

Veelgestelde vragen

Onze idealen & werkwijze

Wat betekent 'een volledig duurzame cacaoketen'?
Er zijn maar heel weinig bedrijven die echt chocola maken, laat staan de hele keten in handen hebben. Wij mogen dat wel zeggen omdat ons werk begint bij het samenwerken met de boeren en boerencoöperaties in Congo, Peru, Nicaragua en Colombia. Wij zorgen ervoor dat mens en natuur met respect worden behandeld in onze origines, dat het vervoer zo emissievrij mogelijk gebeurt (soms helemaal emissievrij), en zodra de cacao in Amsterdam arriveert wordt deze in onze solar powered fabriek emissievrij en plasticvrij verwerkt.
Is alles 100% biologisch bij Chocolatemakers?
Ja. Onze hele cacaoketen is biologisch en ook de ingrediënten die wij aan onze chocola toevoegen zijn altijd biologisch. Dat is vanzelfsprekend voor ons, hier zullen wij nooit van afstappen.
Wat doen jullie voor natuurbehoud en biodiversiteit?
Dit deel van de website zal steeds veranderen omdat wij steeds op zoek zijn naar meer manieren om het nog beter te doen voor de planeet. Wij gaan bij voorbeeld door de boeren in Congo een faire prijs te betalen actief in tegen ontbossing. De bossen waar de berg-gorillas leven en zeer bedreigd zijn. Omdat zij een goed inkomen hebben moeten de boeren niet kiezen voor ontbossing en de cacaobomen bieden een mooie bescherming voor de leefruimte van de gorilla. In Peru hebben wij samen met de lokale bevolking een chocoladefabriek gebouwd om te zorgen dat de boeren daar zelf chocola kunnen maken en deel mogen uitmaken van de cacaoketen. De Awajun stam in Peru waar wij mee samenwerken leven van zogenaamde “slash and burn” landbouw en hebben grote gebieden in het regenwoud in beheer . Door toename van de populatie neemt de druk op het regenwoud toe en zijn andere bronnen van inkomsten belangrijk voor het voortbestaan van hun levenswijze. Cacao is hier een perfect alternatief, het vereist schaduw bomen en kan in combinatie met andere gewassen geplant worden. Het verminderd de noodzaak voor “slash and burn” landbouw waardoor de ontbossing van het regenwoud voorkomen kan worden.
Komt jullie cacao helemaal op windkracht naar Amsterdam?
Wij proberen inderdaad zoveel mogelijk cacao met het zeilschip, de Tres Hombres, mee te laten reizen. Volledig op windkracht, er is geen motor aan bord. Dat kost meer geld en duurt 4-6 maanden per overtocht. Maar we zouden het niet willen inruilen voor een containerschip. De repen met een zeilschip op de verpakking en onze zeiltjes worden allemaal gemaakt van de 'zeilboot-cacao'. Ook voor onze andere origines kiezen wij zo duurzaam mogelijke vervoer, en hopelijk kunnen we in de toekomst al onze cacao met de zeilboot laten komen.
Werken jullie in Amsterdam alleen met zonne-energie?
Klopt, helemaal! En we hebben zelfs wat stroom over die we terug het netwerk in voeren. Het kan gewoon, zelfs als er een hoop machines nodig zijn.
Is jullie chocola slaafvrij?
Wij kunnen hier ‘ja’ op zeggen. Maar het antwoord is complexer dan dat en heel belangrijk om te weten. We hopen dat je verder leest want elke consument zou dit beter moeten begrijpen om de juiste keuze in de winkel te kunnen nemen. Een goed antwoord begint met de uitleg van het woord slaafvrij. Tegenwoordig veel gebruikt, maar waar gaat het om en wanneer kan een bedrijf dat eigenlijk echt roepen? Waar het in de context van chocola om gaat is gedwongen kinderarbeid, dé moderne vorm van slavernij. Dit is in veel delen van de wereld nog zeer gebruikelijk en het is waar dat je hier als chocolade producent direct invloed op hebt. Weet wel: garanties zijn er niet, maar kinderarbeid, en met name de ergste vormen ervan, kan grotendeels worden uitgesloten door 4 belangrijke stappen te nemen. 1. De keten zelf in handen hebben. Bean-to-bar betekent, als het goed wordt gedaan, dat de chocoladeproducent betrokken is bij het process vanaf het moment dat de boon van de boom geoogst wordt. Dit is de enige manier om de werk en leefomstandigheden van de boeren, direct en positief te beïnvloeden. Door zorgvuldige afspraken over werkwijze, veiligheid en transport. Maar ook: door duidelijke regels op te stellen voor leeftijdsgrensen voor de werknemers op de plantages. De meeste chocola die in de winkel ligt wordt ingekocht bij grote chocoladeproducenten en pas in Europa of America verder verwerkt. Dat maakt het bijna onmogelijk om de keten terug te traceren en kinderarbeid op plantages te voorkomen. Wij hebben de hele keten van boom tot reep in handen en houden persoonlijk contact met onze boerencorporaties. 2. Een living income betalen. De hoofdoorzaak van kinderarbeid wereldwijd is armoede. Om te voorkomen dat boeren hun kinderen aan werk moeten zetten, de natuurgebieden waarin ze produceren beschadigen of de tijd die heerlijke cacao nodig heeft in het land van origine voor de optimale smaak te verkorten moeten de boeren beter betaald worden. Beter? Ja, ze meoten een living income betaald krijgen. Daar bestaan officiële barometers voor, om deze tarieven vast te leggen per regio. Wij betalen onze boeren 50% meer dan het fairtrade minimum gemiddelde en zorgen zo dat zij hun kinderen niet aan het werk moeten zetten én zelf betere werkomstandigheden en werktijden kunnen aanhouden.Wij zijn continu bezig om te onderzoeken of onze prijzen in de verschillende regio's 3. Bepaalde gebieden vermijden. Helaas kan zelfs een volledige keten en een beter inkomen in sommige landen kinderarbeid niet voorkomen. De westelijke gebieden van Afrika en met name de Ivoorkust en Ghana staan om kinderarbeid bekend. Sterker nog, hier gaat het om dangerous child labour. Kinderen tussen 5 en 17 worden ingezet voor het sproeien van pesticiden, wat enorm gevaarlijke chemische stoffen zijn die erg schadelijk voor de kinderen. Helaas neemt kinderarbeid in deze gebieden nog steeds toe. Wij sourcen onze cacao uitsluitend uit Peru, Colombia, Nicaragua en Congo, waar wij kunnen garanderen dat de pesticide niet worden ingezet, waar het politieke klimaat de kinderen beschermt en wij goede afspraken kunnen maken met de boeren en boerencoöperaties. 4. Bio, bio, bio! Nogmaals, het gaat hier vooral om dangerous forms of child labour, het sproeien van pesticides. Dit mag niet op bio producten. Er zijn strenge richtlijnen om bio gecertificeerd te worden. Gevaarlijke pesticiden mogen zeker niet gebruikt worden. Niet alleen belangrijk voor de chocolade eter en zijn lichaam, maar vooral voor de kinderen en boeren in de origine. Met een bio aankoop bescherm je niet alleen jezelf en de natuur, je beschermd ook de mensen aan het begin van de keten. Niet bio gecertificeerde chocola is een van de grootste gevaren voor kinderen in de cacaogebieden. Elke cacao import vanuit alle origines wordt bij Chocolatemakers in een onafhankelijk lab op 450 wereldwijd gebruikte pesticides getest. Onze chocola is zo lekker omdat wij over een hoop stappen nadenken. Wij willen onze klanten verwennen. Maar nog fijner zouden we het vinden als jullie genieten én dit doorvertellen zodat iedereen bewustere keuzes in de supermarkt kan nemen.

Smaak & Productie

Wat is échte chocola voor jullie?
Wij vinden dat je echte chocola met veel aandacht moet maken: ambachtelijk, 100% biologisch, Fairtrade, zero waste en duurzaam. Alle ingrediënten zijn van topkwaliteit. En we voegen liefst zo min mogelijk aan de cacao toe: de smaak van de boon moet helemaal tot zijn recht komen. Cacao is – net als koffie en wijn – een natuurproduct. De regio en de omstandigheden waaronder cacaobonen groeien, proef je terug in de chocola. Dat heet terroir. Vandaar ook dat onze échte chocola verschillende smaaktonen heeft, soms denk je framboos te proeven, een andere keer banaan of caramel. Net als bij wijn en koffie hebben de smaaktonen te maken met de origines en het hele process van plukken tot branden.
Hoe hebben duurzame en sociale keuzes invloed op de smaak?
Naast dat wij helemaal biologisch werken zorgen wij er ook voor dat wij onze boeren in alle origines een faire prijs voor hun betalen. Wij betalen 50% meer per ton cacao dan het fairtrade gemiddelde. En dat proef jij dus ook. Omdat onze boeren goed betaald krijgen zijn zij niet gedwongen te haasten in het process. Dat betekent dat de bonen lang mogen rijpen, drogen en fermenteren. Net zolang tot ze perfect zijn voor de reis naar Nederland en de verdere verwerking in onze fabriek in Amsterdam.
Zijn jullie repen glutenvrij?
Dat klopt! Wij werken uitsluitend met glutenvrije producten voor onze originele range. 
Zijn jullie repen notenvrij?
Wij verwerken sinds kort noten in onze fabriek. Daarom lees je op al onze repen nu 'kan sporen van noten bevatten', ook al zitten er geen noten in de reep. Echter, wij weten hoe fijn het voor mensen met een notenallergie is, om zonder zorgen lekkere chocola te kunnen eten. Daarom maken wij in een aparte ruimte met de hand gegoten chocoladerepen die gegarandeerd notenvrij zijn. Deze kun je bestellen via ons notenvrij-abbonement.
Zijn jullie repen lactosevrij?
In de pure repen kunnen sporen van lactose zitten! Alle repen worden via één machine afgegoten. Deze machine wordt steeds gereinigd, maar bij de wisseling van melk naar puur kan er altijd een kleine hoeveelheid blijven zitten. Deze hoeveelheid is zeer gering maar er zijn dus wel sporen van lactose aanwezig.
Zijn jullie repen vegan?
Onze pure repen zijn vegan en worden door veganistische winkels en consumenten gekocht. Echter, je zult op de verpakking lezen 'kan sporen van melk en lactose bevatten'. Wij zijn wettelijk verplicht deze informatie erop te zetten omdat alle repen met dezelfde machine worden afgegoten en er ondanks de reiniging sporen van melk kunnen achterblijven.

Bestellen en verzenden

Doen jullie ook aan sponsoring?
Nee, wij doen bewust niet aan sponsoring of goodie-bags. Als we veel producten gratis weggeven, moeten we de prijs van onze repen verhogen en dat willen wij niet. De kwaliteit van de chocola, eerlijke prijzen voor de mensen die de cacao verbouwen én duurzaamheid gaan bij ons vóór marketing.
Verzenden jullie in de zomer?
Wij verzenden wanneer de buitentemperatuur onder de 22 graden is. Alleen zo kunnen wij garanderen dat de chocola in perfecte staat bij jullie terecht komt. Als je in een hele hete week bestelt kan het dus gebeuren dat je even moet wachten tot de chocola bij jou is.
Ik heb 24 uur geleden online een bestelling gedaan maar nog niks ontvangen
Dat kan inderdaad gebeuren. Wij hebben een klein team en kunnen niet de snelheid van een bol.com aanbieden (we maken niet voor niets slow food). We proberen bestellingen binnen 3 tot 4 dagen bij je af te leveren. Verder sturen we de chocola niet op als het buiten warmer is dan 22 graden, want dan kan de chocola in de PostNL bus gaan smelten. Vanuit milieuoogpunt doen we namelijk niet aan gekoeld transport. Maar dat had je vast al van ons verwacht. Het kan dus gebeuren dat de repen iets later worden bezorgd.
Waar kan ik jullie chocola kopen?
Je kunt al onze repen hier op de website bestellen. Verder kun je ons door heel Nederland in heel veel winkels vinden. Kijk hier voor een overzicht.
Hoe bewaar ik de chocolade repen het beste?
Bewaar ze koel (rond de 18 graden) en droog, maar nooit in de koelkast. Vocht condenseert op de reep en tast de kwaliteit van de repen aan. Water en het vet van de cacaoboter verdragen elkaar niet.

Nog vragen?

Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem graag contact met ons op via info@chocolatemakers.nl.