Loading...

Zero waste & emissievrij

100% Bio

Stel je eigen pakket samen!

Boek een tour in de fabriek

Single Origin

Onze idealen

Wij willen de heerlijkste chocola maken – bij ons draait echt alles om smaak! En wij geloven dat genot nooit ten koste van mens of natuur mag gaan. Wij zijn ondernemers, en we ondernemen heel bewust.
En wat blijkt? Onze sterke idealen dragen juist bij aan een betere smaak.
Pure biologische ingrediënten, goed betaalde boeren die de tijd kunnen nemen voor het oogsten, drogen en fermenteren, je proeft het allemaal!

Biologisch & Fairtrade

We maken biologische en Fairtrade kwaliteitschocola
Onze Chocolatemaker Rodney zegt het zo: “Als je goede cacao hebt, dan moet je echt een hele slechte chocolademaker zijn om er nog slechte chocolade van te maken. Ongeveer 70% van de smaak van de chocoladekomt door de boon.” Wij vinden het daarom niet meer dan logisch om een eerlijke en goede prijs te betalen voor onze cacao. Want we verwachten ook veel van onze boeren. Zo willen we dat ze biologisch werken, dat de werkomgeving veilig is en dat de plantage voldoet aan alle sociale eisen.

Om dat mogelijk te maken, hebben we aan de boeren gevraagd wat zij een eerlijke prijs vinden. Op basis daarvan krijgen ze twee keer de prijs van de Fairtrade standaard. Ze hebben dan genoeg geld om van te leven. Hun gezin te onderhouden. En hun kinderen naar school te laten gaan.

Sinds maart 2020 is onze chocola Fairtrade gecertificeerd: we betalen twee keer de Fairtrade standaard.

We supporten boeren en bijzondere origines

Chocolatemaker Rodney studeerde Tropisch Landgebruik aan de Universiteit van Wageningen. “Voor ik met Enver chocolade ging maken, heb ik jarenlang ontwikkelingswerk gedaan om boerenorganisaties te steunen en adviseren. We weten dus precies wat boeren nodig hebben voor een betere toekomst. En daar handelen we ook naar: we kopen de cacaobonen rechtstreeks bij boerencoöperaties uit Peru, Colombia, Congo en de Dominicaanse Republiek. Allemaal plekken die – vanwege de grond en het klimaat – buitengewoon geschikt zijn voor het telen van cacao.

Al onze producten zijn biologisch gecertificeerd: de cacao komt van biologische boeren die op de plantages alleen werken met biologische grondstoffen. Zonder chemicaliën en schadelijke pesticiden. We gaan ook regelmatig op bezoek bij onze boeren. We kunnen dan direct met ze samenwerken en zien met eigen ogen hoe het met de cacaoplantages gaat.”

Kijk maar op de verpakking van onze repen: daar lees je precies waar de cacao vandaan komt. En wat dat voor de smaak betekent.

Onze origines

We produceren écht duurzaam: op zonne-energie

Het transparante dak van onze fabriek is een heel belangrijk onderdeel van ons productieproces: het levert de (zonne)energie waarmee we onze repen maken. We meten de milieuvoordelen via een solar app: het afgelopen jaar hebben we 35.000 kg CO2 bespaard, dat is de jaarlijkse uitstoot van 7 huishoudens.

Wat doen we nog meer om de impact op het milieu zo laag mogelijk te houden?

  • Verpakkingen van volledig composteerbaar materiaal.
  • Er gaat geen afval of energie verloren in de fabriek.
  • Fairtransport: een deel van onze chocolade komt met een zeilschip naar Nederland.

Duurzamer kan niet.

Foodlogica en cargo-transport zoals de Schokofahrt: 200 fietsers komen onze chocolade halen om hem in Duitsland naar supermarkten te brengen.

In feite werken we al zo goed als CO2-neutraal.

Maar het is onze ambitie om ook de CO2 footprint in transport en productie terug te brengen naar 0 kg CO2 per geproduceerde kg chocolade. Om de laatste stap te kunnen zetten, onderzoeken we of we ons overschot aan zonne-energie kunnen omzetten in waterstof. Dan hoeft de cacaobrander niet meer op gas te werken.

Wordt vervolgd!

Solar App

We maken ons hard voor natuurbehoud en biodiversiteit

En dat doen we met heel concrete projecten. Daarbij maken we gebruik van onze ruime ervaring in de tropische landbouw. Enver: “Boeren zijn veel minder kwetsbaar als ze naast koffie ook cacao gaan telen. De prijs van cacao is namelijk stabieler en zorgt dus voor meer inkomenszekerheid. Helemaal als die cacao op een biologische manier wordt verbouwd. We helpen cacaoboeren en coöperaties in Peru, de Dominicaanse Republiek, Colombia en Congo om op een duurzame manier te werk te gaan: met aandacht voor een gezonde grond en biodiversiteit.”

Op de plantages werken de boeren alleen met biologische grondstoffen. Zonder schadelijke chemicaliën. Ook telen de cacaoboeren cacao in een zogeheten gemengd systeem, met schaduwbomen in het bestaande bos. Zo kunnen we natuurgebieden beschermen.

We zijn op weg naar 100% zero waste

Sterker nog, we zitten al bijna op nul! Dat doen we zo:

  1. De fabriek draait 100% op zonne-energie.
  2. De verpakking van de chocoladerepen kan zo de composthoop op.
  3. Tijdens het productieproces gaat er geen energie of ingrediënt verloren:
  • De cacaodoppen worden verwerkt in Yogi’s cacao thee
  • Uit het cacaogruis dat overblijft persen we de laatste druppel cacaoboter voor in lippenbalsem
  • De machines zijn voor een groot deel tweedehands, opgeknapt of zelf gebouwd.
  • We gebruiken de restwarmte uit de chocoladekamer voor het verwarmen van de fabriek.

Onze ambitie is Zero waste werken in 2025

Onze idealen

Zero Waste

Duurzame productie op zonne-energie

Directe samenwerking met de boeren

Natuurbehoud en biodiversiteit

Biologisch & fairtrade