Colombia
Colombia
De cacao plantages voor onze repen bevinden zich aan de voet van de hellingen van het Nationaal Park ‘Sierra Nevada de Santa Marta’, de hoogste bergketen in dit deel van Colombia. Het herbergt een unieke biodiversiteit en is van grote waarde voor lokale gemeenschappen zoals de Arhuaco stam. Hier komt de heerlijke criollo cacao vandaan.
In het natuurreservaat Sierra Nevada de Santa Marta werd van oorsprong veel koffie verbouwd. Vrouwen runnen sinds de burgeroorlog de koffiecoöperatie CooAgroNevada. Vanaf 2016 hebben we bij hen bijzondere biologische koffie ingekocht. Die afhankelijkheid van koffie was een risico.
De boeren zochten hulp om hun activiteiten uit te breiden. In overleg met Stichting Progreso deed de coöperatie onderzoek naar cacaobomen en wat bleek: de inheemse (hoogwaardige) Criollo cacao groeit nog steeds in de achtertuinen van boeren in de Colombiaanse Sierra Nevada.
Inmiddels verbouwen ze koffie én cacao. Allebei biologisch. De cacao nemen we af voor een eerlijke prijs. Daardoor hebben de boeren meer zekerheid. Samen met de vrouwen boerencoöperatie Cooagronevada waar meer dan 5000 boerinnen bij zijn aangesloten creëren wij de bufferzones rondom het regenwoud met cacaobomen om ontbossing overbodig te maken.
De bonen van de hoogwaardige Criollo cacao hebben een mooie, rijke en complexe smaak. Je proeft rood fruit, en een vleugje rozijn.
Lees hier meer over ons bezoek van de plantage in Sierra Nevada
Producten uit Colombia
Pure Delight puur 70%
Fruitige pure chocolade met tonen van bessen. De bonen komen van...