Loading...

Zero waste & emissievrij

100% Bio

Stel je eigen pakket samen!

Boek een tour in de fabriek

Single Origin

NL afvalwater voedingsbron voor onze cacaoplantages in Dominicaanse Republiek

Chocolatemakers, struviet

Chocolatemakers

November 18th, 2016

De wereld verkeert in een chocolade crisis. De vruchtbare gronden waarop cacao groeit worden steeds armer. De grondstoffen en nutriƫnten die in de producerende landen uit de grond worden gehaald, worden in het westen opgegeten en gaan niet meer terug naar waar ze vandaan komen. Hier gaan we met hulp van de Nederlandse Waterschappen en de Tres Hombres wat aan doen!

Het plan klinkt eenvoudig, maar is uniek in de wereld; struviet (fosfaat) dat door de Waterschappen gewonnen wordt uit het Nederlandse afvalwater, terugbrengen naar de cacaoplantages in de Dominicaanse Republiek om weer als voedingsrijke grondstof te gebruiken. Afgelopen weekend vertrok de Tres Hombres met de eerste lading struviet.

TresHombres_TresHombresReep_TresHombres_1 Met dit project wordt er voor gezorgd dat het welzijn van de Dominicaanse cacaoboer en het natuurbehoud centraal staat. Dit jaar wordt het unieke pilot project uitgevoerd en met lokale partners gemonitord.

Struviet?
Struviet is Ć©Ć©n van de waardevolle grondstoffen die waterschappen terugwinnen uit afvalwater. Dit mineraal wordt in de Dominicaanse Republiek gemixt met lokale organische stof en compost om zo een duurzame grondstof voor cacaobomen te vormen. De Tres Hombres heeft onlangs bij aankomst in Nederland de nieuwe oogst biologische cacao voor Chocolatemakers gelost. Het is uniek dat het eerste zeilende vrachtschip ter wereld nu terugvaart met struviet; in Nederland wordt een overschot aan fosfaat verminderd en het tekort op de Dominicaanse Republiek wordt aangevuld.

struviet
Afvalstof als voedingsstof
“De bodem op cacaoplantages wordt steeds armer doordat nutriĆ«nten via de cacaobonen naar onder andere Nederland worden geĆ«xporteerd en niet worden aangevuld. Hierdoor wordt de fosfaathuishouding in de bodem verstoord. Als het groeien van cacao een toekomst wil behouden, dan zijn drastische oplossingen nodig”, aldus Rodney.

De Energie -en Grondstoffenfabriek, een projectorganisatie van de Waterschappen, werkt met veel enthousiasme mee aan het project. De Nederlandse waterschappen winnen grote hoeveelheden struviet terug uit het afvalwater, deze magnesiumammoniumfosfaat verbinding bevat het steeds zeldzamer wordende fosfaat dat een belangrijke grondstof is voor de groei van gewassen. “Via deze weg willen we aandacht vragen voor de verhandelbaarheid van grondstoffen uit afvalwater. Het moet aantrekkelijker worden om nog meer grondstoffen uit afvalwater terug te winnen en te kunnen verhandelen. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld meehelpen aan het voorkomen van ontbossing doordat de bodem via struviet verbetert. We brengen het fosfaat naar die plek in de wereld waar behoefte is en het ook positieve sociale impact heeft.”

rodney-en-waterschappen2

Cacaosector in crisis
De bodemverarming van cacaoplantages komt deels door het gebrek aan kennis bij boeren over bodembeheer, biodiversiteit en klimaatverandering, maar vooral door het eenrichtingsverkeer van nutriƫnten. Door bodemverarming worden cacaobomen ziek of gaan ze dood, en er ontstaat ontbossing voor de aanwas van nieuwe cacaoplantages. Jongere generaties boeren willen geen cacaoboer meer worden. En dat willen we graag anders zien.

chocolatemakers_bean2

Alle artikelen

Lees ook