Slowcooker stoofvlees met bier en chocolade – Plezier in de keuken
Recepten
Slowcooker stoofvlees is zo lekker dat het, wat mij betreft, het gerecht is dat je kunt maken om iemand te overtuigen van het gemak van de slowcooker. Anders gezegd: als je jezelf moet redden door één gerecht te maken met een slowcooker, maak dan stoofvlees: het wordt zo mals dat het uit elkaar valt, maar wordt niet droog. De smaak maak je zelf door gebruik van kruiden en andere ingrediënten, zo heb ik voor deze stoof donker bier en chocola gebruikt. Het donkere bier kreeg ik van een hobby-brouwer uit Amsterdam, de chocola kreeg ik van Chocolatemakers, toevallig ook uit Amsterdam. Hieronder vind je het recept.
Ingrediënten
- Roomboter (ongezouten)
- 3 uien gesneden (ringen voor meer ‘bite’ en blokjes als je alleen de smaaktoevoeging belangrijk vindt)
- 500 gram sukade lappen in stukken van 2 bij 2 cm gesneden
- Zout
- Peper
- Bloem (voor bestuiving van het vlees)
- 3 theelepels Zwolsche stoof kruiden van Jonnie Boer (Euroma)
- 6 aardappelen geschild en in vieren gesneden
- 2 stengels bleekselderij in grove stukken gesneden
- 6 wortels geschild in grove stukken gesneden
- 1 flesje donker bier
- 50 gram bittere chocolade zoals de 92% cacao Gorilla Bar (deze reep pure chocolade heb ik gekregen van Chocolatemakers)
- Optioneel een groente bijgerecht
Bereiding:
- Bak de uien glazig in de roomboter.
- Kruid ondertussen de sukade lappen blokjes met peper en zout.
- Strooi er dan bloem overheen.
- Bak de sukade lappen vervolgens mee met de uien tot het vlees rondom gebruind is.
- Voeg de Zwolsche Stoof kruiden toe en meng alles goed door.
- Zet je pan uit. Ik gebruik voor het bakken mijn slowcooker, heb jij geen braad functie, haal dan je vlees ui mengsel uit je koekenpan en schep het in je slowcooker.
- Leg de aardappels op je vlees met ui, leg daarna de bleekselderij en wortels erbovenop.
- Giet vervolgens het donkere bier rustig in de pan.
- Wat ik nu altijd doe is mijn olijfhouten pollepel pakken, zachtjes van boven tot onder in de pollepel in de pan steek en er weer uit haal. Ik schep niet om, ik zorg er alleen voor dat het vocht en de kruiden nog enigszins verdeeld worden over alle groente en aardappelen. Dit hoeft niet heel secuur.
- Doe nu het deksel op de pan en zet je slowcooker zes en een half uur (6 uur en 30 minuten) op low/laag.
- Na minstens vier uur voeg je de chocolade toe en schep je alles even om maar zorg je wel dat het vlees goed onderin de pan blijft. Zo blijft het vlees altijd vochtig.
- Ik gebruik de 92% cacao Gorilla Bar omdat het hele lekkere pure chocolade is die niet te bitter smaakt. De chocolade geeft dit gerecht net even dat beetje meer en het is natuurlijk ook leuk om tegen je gasten te zeggen dat er chocolade in het stoofvlees zit.
- Doe het deksel weer op de pan en laat het gerecht door garen.
Wij eten dit gerecht zonder bijgerechten. Je kunt er optioneel uiteraard nog een salade of andere groente bij doen zodat je genoeg groente tot je neemt. Ik merk dat we steeds vaker neigen naar eenpans gerechten in de slowcooker. Het is dan ook heerlijk om in de ochtend al gekookt te hebben zodat we vlak voor het eten tijd hebben om te ontspannen na een drukke dag.