Onze idealen
Wij willen de heerlijkste chocola maken – bij ons draait echt alles om smaak! En wij geloven dat genot nooit ten koste van mens of natuur mag gaan. Wij zijn ondernemers, en we ondernemen heel bewust.
En wat blijkt? Onze sterke idealen dragen juist bij aan een betere smaak.
Pure biologische ingrediënten, goed betaalde boeren die de tijd kunnen nemen voor het oogsten, drogen en fermenteren, je proeft het allemaal!
We produceren écht duurzaam: op zonne-energie
Het transparante dak van onze fabriek is een heel belangrijk onderdeel van ons productieproces: het levert de (zonne)energie waarmee we onze repen maken. We meten de milieuvoordelen via een solar app: het afgelopen jaar hebben we 35.000 kg CO2 bespaard, dat is de jaarlijkse uitstoot van 7 huishoudens.
Wat doen we nog meer om de impact op het milieu zo laag mogelijk te houden?
- Verpakkingen van volledig composteerbaar materiaal.
- Er gaat geen afval of energie verloren in de fabriek.
- Fairtransport: een deel van onze chocolade komt met een zeilschip naar Nederland.
Duurzamer kan niet.
Foodlogica en cargo-transport zoals de Schokofahrt: 200 fietsers komen onze chocolade halen om hem in Duitsland naar supermarkten te brengen.
In feite werken we al zo goed als CO2-neutraal.
Maar het is onze ambitie om ook de CO2 footprint in transport en productie terug te brengen naar 0 kg CO2 per geproduceerde kg chocolade. Om de laatste stap te kunnen zetten, onderzoeken we of we ons overschot aan zonne-energie kunnen omzetten in waterstof. Dan hoeft de cacaobrander niet meer op gas te werken.
Wordt vervolgd!
Solar AppWe zijn op weg naar 100% zero waste
Sterker nog, we zitten al bijna op nul! Dat doen we zo:
- De fabriek draait 100% op zonne-energie.
- De verpakking van de chocoladerepen kan zo de composthoop op.
- Tijdens het productieproces gaat er geen energie of ingrediënt verloren:
- De cacaodoppen worden verwerkt in Yogi’s cacao thee
- Uit het cacaogruis dat overblijft persen we de laatste druppel cacaoboter voor in lippenbalsem
- De machines zijn voor een groot deel tweedehands, opgeknapt of zelf gebouwd.
- We gebruiken de restwarmte uit de chocoladekamer voor het verwarmen van de fabriek.
Onze ambitie is Zero waste werken in 2025