Loading...

Zero waste & emissievrij

100% Bio

Stel je eigen pakket samen!

Boek een tour in de fabriek

Single Origin

Bezoek aan cacaoboeren Congo

onze boeren, Chocolade, Cacao origines, Chocolatemakers, Bean-to-bar, Living Income

Chocolatemakers

November 22nd, 2017

Afgelopen maand bracht Rodney een bezoek aan de cacaoboeren en onze partnercoƶperatie Esco-Kivu in Congo. In Noord Kivu bij het Virunga National Park om precies te zijn, net bij de grens met Uganda. Waarom dit bezoek? Omdat we graag direct met de boeren samenwerken en zo met eigen ogen kunnen zien hoe het met hen en de cacaoplantages gaat. En omdat het daar nu lekker warm is natuurlijk.

Congo, cacao & gorilla’s
Van de cacao uit Congo maken wij onze Gorilla bars. Sterker nog, van deze cacao hebben wij onze allereerste reep als Chocolatemakers gemaakt! Esco-Kivu is in 2008 een project gestart voor de promotie van biologische cacao in het Virunga gebied, om lokale bewoners van inkomen te voorzien. Hierdoor hoeven ze geen hout meer te kappen in het leefgebied van de gorilla’s, of op stroopjacht te gaan. Zo blijft het leefgebied van de gorilla’s beschermd. Het initiatief is destijds zeer klein begonnen maar inmiddels hebben zich veel boeren aangesloten.

Positieve impact
Tijdens het bezoek van Rodney was het bijzonder om te zien hoe de cacao een positieve impact heeft op het leven van de mensen in Congo. Een gebied dat niet zo lang geleden geteisterd werd door burgeroorlog. De cacao helpt de mensen daar om zich te organiseren in coƶperaties, waardoor ze meer samen-werken en het onderlinge vertrouwen groter wordt.

Ook onze partnercoƶperatie Esco-Kivu doet veel goed werk. Zij dragen bij aan de hospitaals in het gebied, aan de wederopbouw van de kerken en men is net begonnen met de bouw van een universiteit in het gebied.

Werkomstandigheden op de plantages
De kwaliteit van de cacao wordt zichtbaar beter door de goede aanpak van de boeren als het gaat om het fermenteren en drogen van de cacao. Iets dan zeker niet vanzelfsprekend is!

Verder hebben we een redelijk goed beeld van de omstandigheden op de cacaoplantages in Congo, maar we zouden dit graag nĆ³g beter in kaart brengen. Om zeker te weten dat het er in de hele keten eerlijk aan toegaat, dat boeren een “Living Income” verdienen, maar ook om te kunnen bijdragen aan een duurzame productie en verder verbeteren van de kwaliteit. Daarom hebben we met Esco-Kivu besproken hoe we dat kunnen gaan doen en zullen we komend jaar fondsen gaan werven om dit te realiseren.

Uiteindelijk streven we allemaal naar een chocolade sector waar iedereen blij van wordt inclusief de boeren. Wordt vervolgd dus!

Alle artikelen

Lees ook