Loading...

Zero waste & emissievrij

100% Bio

Stel je eigen pakket samen!

Boek een tour in de fabriek

Single Origin

De enige, echte chocoladefabriek van Amsterdam: Chocolatemakers

Chocolade, De fabriek, Chocolatemakers, Bean-to-bar, Tres Hombres, emissievrij, avontuur, Transport

YPA

February 9th, 2021

Amsterdam is nog altijd de grootste cacaohaven ter wereld. Maar zèlf chocola maken? Dat gebeurt bijna nergens meer. Bij Chocolatemakers in het westelijke havengebied van Amsterdam doen ze wél alles zelf: van het branden van de cacao tot het verpakken van de repen.

In een hypermoderne chocoladefabriek wordt daar – onder leiding van de oprichters en meesterchocolademakers Rodney en Enver – onweerstaanbaar lekkere biologische chocola gemaakt.

Dak van zonnepanelen

Rodney: “Als je in onze fabriek bent, moet je eerst even naar boven kijken: het – doorzichtige – dak is één groot zonnepaneel. De fabriek kan daardoor helemaal op zonne-energie draaien. En we werken bovendien zero waste.” Ook het transport van de cacao naar Amsterdam gebeurt trouwens duurzaam. Rodney: “We vervoeren een deel van onze chocola in een traditioneel zeilschip uit 1943. CO2-uitstoot: helemaal nul.”

Naar Nederland gezeild

Het schip heet de Tres Hombres en het is vernoemd naar drie Nederlandse vrienden die droomden van duurzaam vrachtvervoer over zee. Sinds 2012 gaat er steevast een flinke lading cacao mee naar Nederland. Op windkracht wordt die van de Caraïben naar de kade in Amsterdam gebracht. “Vorig jaar kregen we voor het eerst ook een lading biologische Criollo cacaobonen geleverd. Die zijn afkomstig van CooAgroNevada, een vrouwencoöperatie uit het natuurreservaat Sierra Nevada de Santa Marta in Colombia. De cacao komt van eeuwenoude cacaorassen. Oercacao zou je kunnen zeggen. En daar hebben we een heel bijzondere reep van gemaakt: Puur Liefde, chocola om helemaal verliefd op te worden.”

Alle artikelen

Lees ook