Loading...

Zero waste & emissievrij

100% Bio

Stel je eigen pakket samen!

Boek een tour in de fabriek

Single Origin

Fairtrade en Chocolatemakers werken samen

certificering, Living Income, Cacao origines, Chocolatemakers, Norandino

YPA

May 8th, 2020

Chocolatemakers en Fairtrade Nederland slaan de handen ineen om samen te werken aan eerlijke betaling voor boeren. Beiden organisaties werken al jaren aan betere betaling voor boeren. Vanaf nu zullen zij hier samen nog actiever in optrekken. Vanaf 28 april 2020 zijn de eerste Fairtrade gecertificeerde chocoladerepen verkrijgbaar.

Vanaf maart 2020 is Chocolatemakers naast biologisch nu ook officieel Fairtrade gecertificeerd. Vanaf de oprichting in 2011 betaalt Chocolatemakers een stabiele en hoge prijs voor de cacao zodat de boeren een leefbaar inkomen verdienen. Fairtrade heeft onlangs de “living income reference price” voor cacao gelanceerd: de prijs die boeren voor hun cacao zouden moeten ontvangen om van rond te komen. Ook zijn zij bezig met het opzetten van pilotprojecten op “living income” en is de Fairtrade minimumprijs en premie onlangs met 20% verhoogd.

Chocolatemakers Fairtrade

Deze positieve ontwikkelingen liggen in lijn met Chocolatemakers’ aanpak voor een duurzame cacaosector. Chocolatemakers mede-oprichter Rodney Nikkels vertelt: “Het zou fantastisch zijn wanneer Fairtrade met andere industriespelers steeds meer boeren van een living income (leefbaar inkomen) kan voorzien. We willen het debat omtrent leefbaar inkomen voor cacaoboeren van “binnenuit” kunnen voeren en verder ondersteunen, daarom voeren wij nu ook het Fairtrade keurmerk.” Vanaf 28 april zijn de eerste repen uit Peru te koop bij EkoPlaza en online via de webshop van Chocolatemakers. Rond 2 mei komen op bijzondere wijze de eerste Fairtrade cacaobonen uit de Dominicaanse Republiek aan in Amsterdam. De bonen zijn geheel CO2 neutraal getransporteerd met het zeilschip Tres Hombres.

Meer inkomen voor de boeren door fabriek in Peru
Extreme afhankelijkheid van de prijs voor cacaobonen op de wereldmarkt en de invloed van enkele grote spelers in de cacao-industrie zijn de grondoorzaken van het oneerlijke inkomen voor boeren. Naast een goede prijs voor de cacaobonen kan er meer waarde worden gecreëerd in de productielanden zelf. De eerste Fairtrade gecertificeerde chocoladerepen, de Awajún bar, worden daarom deels in Peru en deels in Amsterdam gemaakt!

Chocolatemakers heeft een cacao-verwerkingsfabriek opgezet samen met de coöperatie NorAndino om de cacaobonen tot massa te verwerken in Peru. De tweede stap (van de massa tot de chocoladereep) wordt in Amsterdam gedaan maar wordt in de toekomst ook in Peru gedaan.

Chocolatemakers Fairtrade

Alle artikelen

Lees ook