Loading...

Zero waste & emissievrij

100% Bio

Stel je eigen pakket samen!

Boek een tour in de fabriek

Single Origin

Fairtrade verhoogt de minimumprijs

Living Income, onze boeren, De fabriek, Cacao origines, Chocolatemakers, certificering

Chocolatemakers

December 12th, 2018

Goed nieuws!

Vanaf 1 oktober 2019 verhoogt Fairtrade de minimumprijs voor cacao van $2.000 naar $2.400 en stijgt de Fairtrade premie van $200 naar $240. Dat is natuurlijk goed nieuws!

 

Maar wij blijven scherp!

Wat is een leefbaar inkomen voor boeren?

Ondanks alle verhogingen zorgt dit helaas nog steeds niet voor een leefbaar inkomen. Fairtrade heeft daar recent zelf onderzoek naar uitgevoerd en komt tot dezelfde conclusie, met name in de voornaamste productielanden Ivoorkust en Ghana blijft ook met de nieuwe prijzen het inkomen van de boeren zeer laag en leven ze in extreme armoede (beneden de $ 1,50 per persoon per dag).

Lage cacaoprijzen houden illegale praktijken in stand waarvan kinderarbeid het meest in het oog springt, ondanks alle media-aandacht is dit probleem de afgelopen jaren in met name West-Afrika alleen maar groter geworden.

 

Wat vindt Chocolatemakers?

Fairtrade moet staan voor eerlijke handel …

… waarmee de boer een redelijk bestaan op kan bouwen, dat is wat de consument verwacht en dat is wat het systeem zou moeten garanderen.

De cacaoprijs is structureel te laag, met alle consequenties van dien zoals kinderarbeid, ontbossing, armoede, bodemuitputting, en het verdwijnen van biodiversiteit. De prijs moet substantieel en structureel omhoog en moet doorgerekend worden in de prijs van chocolade. Er moet uiteindelijk een eerlijker verdeling van winsten komen in de keten.

Een lage cacaoprijs zorgt voor mooie winsten voor de chocolade bedrijven en merken. Het kan niet zo zijn dat de leveranciers van de belangrijkste grondstof van chocolade zelf in bittere en extreme armoede leven, dat moeten we simpelweg niet meer accepteren.

 

Wat doen wij?

Betere prijzen én infrastructuur voor boeren.

Wij betalen vanaf onze start in 2011 structureel prijzen die boven de markt liggen, en boven Fairtrade prijzen: nl tussen de $3.700 en $5.000 per 1.000 kg.

Maar wij zijn geen multinational met een groot aandeel in de markt, en daarom zijn we in 2014 ook een ander traject gestart.

De boer moet i.p.v. een goedkope grondstof leveren zelf in staat worden gesteld om zijn cacao te verwerken en waarde toe te voegen, en zo een groter deel van de consumentenprijs krijgen. In Peru bouwen we in samenwerking met de boerencoöperatie een verwerkingsfabriek voor cacao. Op deze manier maken we van de boeren echte ‘Chocolatemakers’!

Deze fabriek kan cacao verwerken voor 100 miljoen chocoladerepen en de boeren zijn eigenaar van de fabriek. De fabriek is operationeel vanaf begin 2019, een historisch feit en een mijlpaal in ons bestaan!

 

Lees meer:
Demystifying the cocoa sector in Ghana and Côte d’Ivoire – KIT
Fairtrade Living income reference prices for cocoa – Fairtrade
Higher Fairtrade prices are still unfair, says Cacao for Change founder – Food Navigator
Cocoa farmers to earn more through a higher Fairtrade Minimum Price – Fairtrade

Alle artikelen

Lees ook