Loading...

Zero waste & emissievrij

100% Bio

Stel je eigen pakket samen!

Boek een tour in de fabriek

Single Origin

Biologische chocolade. Maakt dat uit?

certificering, Biologisch, Chocolade, Chocolatemakers

kathrin

August 18th, 2022

De chocolade van Chocolatemakers is altijd al biologisch, en dat zal altijd zo blijven. Waarom eigenlijk? Wat zijn onze redenen om daar voor altijd aan vast te houden? En waarom is het belangrijk voor jou? 

Bio heeft terecht een goed imago. Maar toch merken wij vaak dat nog lang niet iedereen de waarde ervan inziet. Hardnekkige meningen als ‘het is maar een marketingtruc’ of ‘het komt allemaal uit dezelfde fabriek’ komen nog vaak genoeg langs. Wij snappen dat wel, want bio wordt helaas niet goed genoeg uitgelegd. Het kost meer en er zit soms minder in, en de voordelen zijn een beetje onduidelijk zonder wat onderzoek te doen.

Wie BIO snapt die snapt ons! Daarom leggen wij het hier helemaal uit.

VOLLE SMAAK

De reden dat je chocolade eet is natuurlijk smaak. Liefst échte chocolade smaak. De meeste chocolade die je in de supermarkt ziet, van de grote welbekende merken, heeft met echte chocolade niet meer zoveel te maken. Het is vooral een mix van suiker, melkpoeder en smaakversterkers. 

Met chocola is het eigenlijk net als met wijn: bij goede chocola kun je heel veel proeven, zoals regio, klimaat en ook de aandacht  en het vakmanschap die er in wordt gestopt. Het is ongelofelijk hoeveel cruciaal werk de boeren in de origine landen verzetten wat bijdraagt aan de smaak van de uiteindelijke reep. Maar dat is een heel artikel op zichzelf. Terug naar bio. Biologische chocolade mag geen aromastoffen, smaakversterkers, zoetstoffen of andere kunstmatige toevoegingen bevatten. En dat zorgt voor een heerlijke, volle en échte cacaosmaak.

GEEN CHEMICALIËN

Bio verbiedt het gebruik van chemisch-synthetische sprays en kunstmatige mest. In niet-biologische producten zit doorgaans een ware cocktail van pesticides en insecticides. Dat is een belasting voor mens en natuur. Deze stoffen zijn niet goed voor ons lichaam en zijn desastreus voor de ecosystemen waar de cacao groeit. 

Verder mogen chemische toevoegingen zoals zoetstoffen, conserveermideelen of kunstmatige kleurstoffen niet worden gebruikt in biologische producten.

GEZONDE ECOSYSTEMEN

Dit heeft onder andere ook direct te maken met de vorige alinea over chemicaliën. Deze stoffen dringen diep de grond in en worden met het regenwater getransporteerd naar omliggende planten.

Het evenwicht van de bodem, andere planten, insecten en andere dieren raakt verstoord. Wist je dat een gezond ecosystem geen mensen, en zeker geen pesticides nodig heeft om gezond te blijven en problemen op te lossen? De natuur kan voor zichzelf zorgen, als wij maar niet met chemicalien sproeien. Door biologisch te kopen draag je bij aan de natuurlijke balans van de natuur.

Biologische teelt vereist ook specifieke methoden en praktijken voor gewasbescherming en bodembehoud die traceerbaarheid en transparantie garanderen. Biologische normen zijn wereldwijd gericht op het behoud van de gezondheid van mensen, bodems en ecosystemen. Wie met open ogen naar de wereld kijkt begrijpt, dat we snel van koers moeten veranderen en beter met onze planeet moeten omgaan. Biologische teelt is een cruciale stap de goede kant op.

EERLIJK BETAALDE BOEREN

Voor conventionele cacao wordt de wereldmarkt prijs betaald. Daar kan een familie niet eens van rondkomen wanneer beide ouders werken én de kinderen aan het werk zijn. Voor fairtrade cacao ligt dat hoger, maar nog steeds onder het bedrag wat een ‘leefbaar inkomen’ wordt genoemd. 

Wat is een leefbaar inkomen? De hoogte van het bedrag voor een leefbaar inkomen verschilt per land en regio. Het inkomen van de boer in pas ‘leefbaar’ wanneer de kinderen naar school kunenn worden gestuurd, de familie voedzaam kan eten, veilig drinkwater kan drinken en in een fatsoenlijk huis kan wonen. Daarnaast moeten zij met dit inkomen toegang tot gezondheidszorg kunnen krijgen en kunnen sparen voor onverwachte tegenslagen. Dit allemaal nadat de kosten voor de landbouw gedekt zijn. Kortom: wat wij allemaal als leefbaar beschouwen en ook voor ons zelf als nodig achten.

Het smaakt beter, er zit geen gif in, de natuur wordt beschermd en de boeren krijgen eerlijk betaald. Zijn er nog vragen?

Alle artikelen

Lees ook