Loading...

Zero waste & emissievrij

100% Bio

Stel je eigen pakket samen!

Boek een tour in de fabriek

Single Origin

Cacaoboeren nemen heft in eigen hand!

onze boeren, Chocolade, De fabriek, Cacao origines, Chocolatemakers, Norandino

YPA

June 21st, 2019

Op 31 mei opende boerencoöperatie Norandino in samenwerking met Chocolatemakers een verwerkingsfabriek voor biologisch cacao in Piura, het Noorden van Peru.

Chocolatemakers werkt sinds 2011 direct samen met boerencoöperatie Norandino, waar een cacaoboer een eerlijke prijs voor cacaobonen verdient. Samen bouwden zij aan een chocoladefabriek waar de cacaoboer écht onderdeel van de cacao-industrie is. Het doel? In 2024 is Norandino leider in de cacaoproductie én het op de markt brengen van verfijnde cacao van hoge kwaliteit. De ‘Norandino chocoladefabriek’ brengt cacao op de markt die niet alleen smaakvol en biologisch is, maar ook een statement maakt.

Chocolatemakers maakt zich hard voor verandering in de cacao-industrie. Hun missie is om een volledig duurzame cacaoketen te bouwen door direct samen te werken met boeren(coöperaties), bedrijven (retail) en consumenten. Zo laten ze zien en ervaren dat een alternatieve cacaoketen bijdraagt aan betere chocolade en een betere wereld. “Het grote voordeel is dat de boeren de productie van cacaomassa in eigen handen hebben.

 

Het is echt hún fabriek en dat is uniek,” vertelt Rodney Nikkels, die samen met Enver Loke Chocolatemakers oprichtte in 2011. “Deze ontwikkeling in de samenwerking met Norandino is een volgende stap in eerlijke verdeling binnen de cacao-industrie en meer onafhankelijkheid van de cacaoboer, de vervolgstap is dat ze ook zelf de chocolade gaan maken”. Cacaoboeren zijn enorm afhankelijk van hun cacaobonen en de prijs op de wereldmarkt. De afgelopen jaren is de minimumprijs voor cacao nauwelijks omhooggegaan. José Fernando Reyes Cordova, financieel directeur Norandino: “Met een verwerkingsfabriek voor cacaomassa kunnen we de prijs verbeteren en ons positioneren op de wereldwijde cacaomarkt.” De fabriek kan tussen de 3.000 en 5.000 ton cacaomassa per jaar produceren voor de exportmarkt in het westen – en binnen vijf jaar tijd ook de regionale markt in Zuid-Amerika bedienen. De ambities van de Peruaanse managers van Norandino zijn groot. Santiago Paz Lopez, algemeen manager: “In 2024 willen we met boerencoöperatie Norandino leider zijn in de cacaoproductie én het op de markt brengen van verfijnde cacao-massa van hoge kwaliteit.”

 

v.l.n.r. Rodney Nikkels (Chocolatemakers), Klaas Kniest (Wiener Duyvis), Santiago Paz Lopez (Norandino) & Huub Keulen (Vertegenwoordiger Rabobank Foundation) bij opening nieuwe fabriek

De ‘Norandino chocoladefabriek’ in Peru, is grotendeels eigendom van boerencoöperatie Norandino en voor een beperkt deel in handen van het Nederlandse biologische chocolademerk Chocolatemakers. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Rabobank Foundation, Stichting Doen en de Private Sector Investment Program (PSI). Wiener Duyvis is verantwoordelijk voor de machines in de Peruaanse chocoladefabriek.

­­

Chocolatemakers en Norandino: een (h)échte samenwerking in de cacao-industrie

Sinds de oprichting in 2011 werken Chocolatemakers en Noradino aan hun gedeelde missie om het cacaorijke gebied in Peru, een regio waar hoogwaardige cacaosoorten voorkomen, een serieuze toekomst te bieden. Enerzijds door de productie te verbeteren in het Amazone regenwoud, anderzijds door boeren een beter inkomen te verschaffen middels een eigen fabriek.

Chocolatemakers zet ontwikkeling centraal en zoekt het avontuur op: “Wij helpen hen met kennis, kwaliteit en machines zodat zij zelf het proces leren en doen,” zegt Rodney. José Fernando vult aan: “We delen precies dezelfde principes en visie op kleinschalige landbouw en ontwikkeling van een duurzame relatie met de inheemse bevolking, ook wel de Awajun indianen genoemd.”

 

Dat Chocolatemakers hun cacao uit Peru direct bij de boeren(coöperatie) en vervolgens op de markt brengt als ‘de Awajun reep’, zegt genoeg over hoe écht de samenwerking is. De cacao van deze reep wordt door de Awajún (‘Awagoen’) indianen verbouwd in het Amazone regenwoud in Peru. Een krachtige chocolade in de varianten donkere melk (52% cacao) en puur (80% cacao).

Chocolatemakers; avontuurlijke chocolade met impact

De missie van Chocolatemakers is het bouwen van een volledig duurzame alternatieve cacaoketen door directe samenwerking met boeren(coöperaties), bedrijven (retail) en consumenten om zo te laten zien en ervaren dat de cacaoketen bijdraagt aan betere chocolade en een betere wereld.

Chocolatemakers maakt de chocolade van boon tot reep zelf in hun eigen fabriek in Amsterdam. De chocolade wordt met ‘single origin’ bonen gemaakt door samenwerking met boeren op drie plekken in de wereld. Elk van de drie productlijnen heeft daarnaast een eigen verhaal en missie om nog meer impact te maken.

  • In Peru werkt Chocolatemakers samen aan projecten om de bodemkwaliteit te verbeteren en wordt een lokale fabriek gebouwd waardoor boeren een beter inkomen kunnen verdienen.
  • Vanuit de Dominicaanse republiek worden de repen met een zeilschip naar Nederland vervoerd om daar te worden verwerkt tot krachtige chocolade.
  • In Congo draagt Chocolatemakers bij aan het behoud van het Virunga National Park, het leefgebied van de berggorilla’s. De cacao voorziet de bewoners van inkomen zodat ze niet het leefgebied van de gorilla’s bedreigen door houtkap en landbouw.

 

De chocolade wordt gemaakt volgens eigen receptuur waaraan zo min mogelijk suiker wordt toegevoegd. De repen, in 7 varianten verkrijgbaar, hebben daarom een unieke krachtige smaak. De producten zijn onder andere verkrijgbaar bij Ekoplaza, Marqt, Holland & Barrett en andere (eko)winkels door heel Nederland.

In het najaar opent Chocolatemakers in Amsterdam West, aan de Radarweg 32a, de meest duurzame chocoladefabriek ter wereld. Norandino is ook betrokken bij de fabriek in Amsterdam.

 

Meer informatie via www.chocolatemakers.nl
Download
hier beeldmateriaal

Alle artikelen

Lees ook