Loading...

Zero waste & emissievrij

100% Bio

Stel je eigen pakket samen!

Boek een tour in de fabriek

Single Origin

The making of… Chocolatemakers Spreekbeurtpakket

Chocolade, De fabriek, Chocolatemakers, Bean-to-bar, Couverture

Chocolatemakers

April 24th, 2017

Zoals je misschien al hebt gezien, heeft Chocolatemakers sinds 2 maanden een echt Spreekbeurtpakket. Dit mooie pakket is gemaakt door Juf Suze de Wit samen met leerling Amber van Rossum (destijds 11 jaar). Ondertussen zijn er al diverse spreekbeurten door leerlingen gehouden! Maar hoe is dit het eigenlijk begonnen en hoe is het om zo’n pakket te maken? We spraken hier afgelopen week over met Suze en Amber in de fabriek.

Hoe het allemaal begon
In het voorjaar van 2015 bezocht Suze de fabriek van Chocolatemakers in Amsterdam Noord met groep 6 van basisschool De Kleine Reus. “Het was een feest om in de heerlijke geuren van chocolade rondgeleid te worden langs alle stappen in het productieproces. We konden alle stappen volgen: van boon tot reep“.


Een bijzonder pakket
Terug op school ontstond vanuit de kinderen het idee om een boek te maken over Chocolatemakers. Na een paar weken lag er een prachtig boek waarin alle stappen van het chocolade maken uitgebreid beschreven en geïllustreerd waren. Dit boek werd cadeau gedaan aan Enver Loke (mede-oprichter van Chocolatemakers) die er stil van was. En hiermee werd het Suze en Enver duidelijk: we willen meer doen met educatie.

De eerste stap: het maken van een spreekbeurtpakket. En niet zomaar een informatiepakket, maar een bijzonder pakket gemaakt door een juf samen met een leerling! Hieronder vertellen Suze en Amber hoe dat in z’n werk ging.

Opvallende illustraties
Suze: De illustraties van Amber in het boek waren zowel Enver als mij direct opgevallen: rake lijnen, strak maar toch speels en vooral opvallend eigen. We waren er dan ook al snel uit dat we haar wilden vragen voor de illustraties.

Amber: Ik vond het heel leuk om de tekeningen te gaan maken, maar moest het wel eerst even overleggen met mijn ouders.

Suze: Gelukkig mocht het. Na fikse onderhandelingen met Amber over de hoeveelheid chocoladerepen die ze zou krijgen als vergoeding, ging ze keihard aan de slag. De mooiste tekeningen kwamen op tafel te liggen.

 

 

 

 

 

Amber: Van Suze kreeg ik een lijst met dingen om te tekenen. Sommige tekeningen heb ik wel 5 keer geprobeerd voordat ik ze goed genoeg vond.

Suze: Dat wist ik niet eens! Ik heb altijd alleen het indrukwekkende eindresultaat te zien gekregen.

Amber: Het leukste vond ik om allemaal dingen in de fabriek op te halen en die te gaan tekenen. Uiteindelijk vind ik de tekening van de cacaoboom en de zeilboot het mooiste geworden.

De samenwerking tussen juf en leerling
Suze: Ik vond het erg leuk en bijzonder om te doen, maar soms was het ook wel lastig. Ik twijfelde of ik niet teveel van Amber vroeg? Dan had ik weer een tekening nodig en moest ik haar weer lastig vallen. Gelukkig vonden haar ouders het goed dat ze dit deed. Samen zijn we tot zo’n mooi resultaat gekomen. Ik ben erg trots op Amber.

Amber: Het waren wel heel veel tekeningen, er waren ook klasgenootjes die me wilden helpen.

Suze: Op een gegeven moment durfde ik niet nog meer tekeningen van Amber te vragen, dus toen heb ik zelf nog een paar tekeningen gemaakt, zoals de voorkant. Ik moest wel in de stijl van Amber werken… Ik vind haar tekeningen mooier geworden dan die van mij.

Amber: Op het laatst was het ook best veel. Vooral ook heel veel chocolade 🙂

Suze: Samen met Joep van der Made, de grafisch ontwerper van Chocolatemakers, zijn de tekeningen van Amber verwerkt tot één geheel. Hierdoor is het echt een heel gaaf spreekbeurtpakket geworden. Je kan er naar blijven kijken, er valt altijd wel weer iets nieuws te ontdekken.

 

 

 

 


In de toekomst
Amber: Tekenen vind ik wel heel leuk. Mijn vader kan ook goed tekenen. Maar eigenlijk wil ik Interieur Ontwerper worden.

Suze: Echt? Ik zou het zo mooi vinden als je kunstenaar wordt.

(We vroegen natuurlijk gelijk of Amber nog wat ideeën had voor de fabriek…)

Amber: Jazeker! Ik zou wel een betere zitruimte maken.. En een andere kleur op de muren. De sfeer iets industriëler, met bruin/grijs en gele lampen. Dan wordt het wel wat gezelliger.

Amber: Ik vind het tofste dat alles met oude machines gebeurt en dat jullie het ècht allemaal zelf doen. Maar ik heb nog wel een ideetje voor jullie chocolade: iets meer melk in de reep, dat vind ik wat lekkerder.


Wil je ook een spreekbeurt houden over chocolade maken en hoe Chocolatemakers dat doen? Kijk dan hier om het GRATIS te downloaden. Of hier om het te bestellen in een pakketje. Dan krijg je naast een geprint handboek ook cacaobonen, -nibs, een haarnetje en chocolade toegestuurd.

Laat je ons weten hoe je spreekbeurt is gegaan? (zoals LouLou van basisschool de Kleine Reus hieronder). Gebruik bijvoorbeeld #spreekbeurtchocolatemakers of #spreekbeurtechtechocola op social media. Dat vinden we leuk!

Groep 8 van juf Suze heeft feedback gegeven op het spreekbeurtpakket (in ruil voor chocolade natuurlijk). Dankjulliewel!

Alle artikelen

Lees ook