Loading...

Zero waste & emissievrij

100% Bio

Stel je eigen pakket samen!

Boek een tour in de fabriek

Single Origin

10 jaar klimaat impact

Cacao origines, emissievrij

Chocolatemakers

October 20th, 2021

Bij Chocolatemakers staan inmiddels 10 jaar impact en echte verandering teweeg brengen op de teller. En ja, dat doen wij met het maken van heerlijke chocola. Chocola waarbij smaak centraal staat. Wij geloven dat de juiste keuze ook de lekkerste keuze kan zijn – en MOET zijn. Alleen dan zal de consument uiteindelijk met een glimlach de juiste keuze in de supermarkt maken.


Echte verandering en duurzame keuzes waren tien jaar geleden al belangrijk, het recente VN klimaatrapport laat zien, dat het nu geen keuze meer is, maar een absolute noodzakelijkheid, met klemtoon op nood. Wij kunnen ons niet meer veroorloven de cruciale ecosystemen van onze planeet te beschadigen. Bedrijven kunnen veel doen om klimaatverandering positief te beïnvloeden. Alle bedrijven, niet alleen de goede doelen. Chocolatemakers is geen non-profit organisatie, geen goed doel en geen hobby. Wij zijn het bewijs, dat je met eerlijke, duurzame en slimme bedrijfsvoering absoluut een winstgevende onderneming kan zijn. Maar dan één die bijdraagt aan de oplossing en niet aan het probleem.

‘The forest stays as long as it pays’

Cacao kan niet overal groeien. De bomen zijn afhankelijk van het tropische regenwoud klimaat en de aanwezigheid van slingerapen die omdat ze met hun staart aan de boom kunnen hangen hun handen vrij hebben om de pods open te breken en het vruchtvlees op te eten. De zaadjes vallen daarbij op de grond – alleen zo kunnen de cacaobomen voortplanten. 

De ontbossing van regenwouden is een manier van inkomen generen voor de lokale bevolking. Door een bufferzone met cacaobomen aan de rand van het regenwoud te planten  (met genoeg schaduwplanten voor een divers ecosysteem) kan er inkomen gegenereerd worden zonder regenwoud te moeten kappen. Dat is waar de echte verandering gebeurt. Een alternatief voor ontbossing, alleen zo kan het regenwoud beschermd worden.

Elke origine is anders

Wij halen onze cacaobonen uit vier verschillende origines: Congo, Peru, Colombia en uit de Dominicaanse Republiek. Elke regio en elk ecosysteem heeft haar eigen uitdagingen en behoeftes. Lees hier wat wij per origine doen om echte verandering teweeg te brengen.

chocolate makers

Congo

Dit is waar ons chocolade avontuur is begonnen. In een van de meest belangrijke ecosystemen van de wereld: het Virunga National Park aan de grens tot Uganda. Niet alleen een belangrijk ecosysteem, maar ook de plek waar de helft van de nog resterende berggorilla’s leeft. Hun leefruimte wordt ook bedreigd door de ontbossing.

De cacao is een bron van inkomsten voor de boeren in de regio waar wij nauw mee samenwerken. Daardoor is ontbossing niet meer nodig, blijft het ‘Virunga National Park’ intact en het laatste leefgebied van de berggorilla’s beschermd.

De meerprijs die we voor de cacao betalen wordt gebruikt om mensen lokaal toegang tot medische zorg te geven. Recent is een universiteit geopend waar boeren training en begeleiding bij het aanleggen en beheren van de plantages, het fermenteren en drogen van de cacao krijgen. Dit wordt gedaan via de ‘Farmer Field Schools’ waarbij kennis wordt gedeeld en onderlinge samenwerking wordt bevorderd.

En vergeet niet: onze chocola is biologisch. Dat betekent dat er geen pesticides gesproeid mogen worden. Het sproeien van pesticiden gebeurt vaak in Africa, vooral in West Ghana en Ivoorkust, en het wordt gedaan door kinderen, volgens de UN een van de ergste vormen van kinderarbeid. Let dus altijd goed op dat je biologische chocola koopt.

Elke hap vergroot de impact: shop hier de Congo repen.

chocolate makers

Peru

Langs de oevers van de rivier Cenepa en Rio Santiago in het Amazone Regenwoud wordt onze biologische Fairtrade cacao verbouwd door de Awajún. De Awajún gemeenschap telt meer dan 65.000 mensen en leeft traditioneel van de slash en burn landbouw, dat wil zeggen ontbossing. Door de groeiende populatie neemt de druk op het bos toe. 

Zij zijn lid van de coöperatie NorAndino, een organisatie met ongeveer 5000 leden waaronder 1800 cacaoboeren, verdeeld over het Noorden van Peru. Ook in het Amazone regenwoud geldt: ontbossing is een bron van inkomen, cacao is een alternatief daarvoor en vervangt ontbossing als bron van inkomsten. Het verminderd de noodzaak voor “slash and burn” landbouw waardoor het voortbestaan van het regenwoud verzekerd is.

Naast de bescherming van het Amazone regenwoud werken wij met NorAndino aan een heel bijzonder project. Samen met hen hebben wij daar een echte chocoladefabriek gebouwd, hun eigen cacaofabriek met een moderne productielijn. Zo kunnen de boeren daar zelf chocolade maken en een actief onderdeel van de cacaoketen zijn.

Julio Peña Cordoba uit Bajo Charanal, Piura, Peru:

‘Doordat we onze eigen, moderne chocoladefabriek hebben, kunnen wij – als cacaoboeren – voor het eerst óók chocolademaker worden. Zo bouwen we aan een sterkere positie in de cacao-industrie. Dat geeft ons grote kansen voor de toekomst.’

Elke hap vergroot de impact: shop hier de Peru repen.

chocolate makers

Colombia

De Sierra Nevada de Santa Marta is een van de meest belangrijke ecosystemen die we hebben en is de hoogste bergketen in het deel van Colombia waar onze heerlijke criollo cacao vandaan komt.

 Het herbergt een unieke biodiversiteit en is van grote waarde voor lokale gemeenschappen zoals de Arhuaco stam. Hier komt de heerlijke criollo cacao vandaan.

Door de cacao aanplant aan de randen van het park wordt het landschap intact gehouden en hersteld. Er ontstaat een buffer-zone rondom het beschermde nationale park. De biologische teelt technieken en het planten van schaduwbomen dragen bij aan een betere bodemkwaliteit.

De bonen van de hoogwaardige Criollo cacao hebben een mooie, rijke en complexe smaak. 

In het natuurreservaat Sierra Nevada de Santa Marta werd van oorsprong veel koffie verbouwd. Vrouwen runnen sinds de burgeroorlog de koffie coöperatie CooAgroNevada. Vanaf 2016 hebben we bij hen bijzondere biologische koffie ingekocht. Die afhankelijkheid van koffie was een risico.

De boeren zochten hulp om hun activiteiten uit te breiden. In overleg met Stichting Progreso deed de coöperatie onderzoek naar cacaobomen en wat bleek: de inheemse (hoogwaardige) Criollo cacao groeit nog steeds in de achtertuinen van boeren in de Colombiaanse Sierra Nevada.

Inmiddels verbouwen ze koffie én cacao. Allebei biologisch. De cacao nemen we af voor een eerlijke prijs. Daardoor hebben de boeren meer zekerheid. Samen met de vrouwen boerencoöperatie Cooagronevada  waar meer dan 5000 boerinnen bij zijn aangesloten creëren wij de bufferzones rondom het regenwoud met cacaobomen om ontbossing overbodig te maken.

Elke hap vergroot de impact: shop hier de Colombia repen.

chocolate makers

Dominicaanse Republiek

Dit is waar onze iconische repen met het zeilschip vandaan komen, en natuurlijk de zeiltjes. En waarom staat er een zeilschip op de verpakking? Omdat de cacaobonen aan boord van de legendarische Tres Hombres helemaal op windkracht 4-6 maanden lang naar Amsterdam worden gezeild. In Amsterdam worden de cacaobonen trouwens op zonne-energie verder verwerkt. Cacao groeit niet in Europa, dus het transport met containerschepen heeft altijd een heuse CO2 footprint. Door de ligging van de dominicaanse republiek en de helden van de Tres Hombres bemanning kunnen wij dus de meest duurzame chocola produceren, uitstootvrij. 

Elke hap vergroot de impact: shop hier de Dom.Rep. repen.

Zoals je ziet, kent elke regio haar eigen behoeftes en omstandigheden. En in elke regio zorgen wij naast de impact voor de natuur en het klimaat ook voor de mensen en dat ze een leefbaar inkomen verdienen. Maar wat in alle regio’s waar cacao groeit geldt is dat het behoud van het regenwoud en het tegengaan van ontbossing de grootste prioriteit moet krijgen.

Alle artikelen

Lees ook